ميراث مكتوب - كتابی از تألیفات ابن ابیجمهور به دست آمد كه به نظر میرسد اثر جدیدی از كارهای وی باشد كه گرچه شباهتهایی با اثر مشهورش المجلی مرآة المنجی دارد ولی غیر از آنست. در این كتاب كلامی همچون دیگر آثار ابن ابیجمهور تأثیرپذیری از سهروردی و سیدحیدر آملی در نقلهای طولانی از این دو آشكار است.
محمد بن علی بن ابراهیم بن حسن بن ابیجمهور احسایی از علمای نامدار شیعی در سدۀ نهم هجری، آشنا با علوم مختلف اسلامی از جمله فقه، اصول فقه، حدیث، كلام و عرفان و صاحب تألیفات متعدّد در زمینههای مذكور، شخصیت ذوابعادی است كه مطالعات گستردهای پیرامون شرححال و شناسایی آثار و بررسی افكار و نظریات وی در شرق و غرب عالم صورت گرفته و هنوز ابعاد مهمی از زندگی وی مجهول مانده و نیاز به بررسی بیشتر در صورت دستیابی به منابعِ جدید دارد.
شاید یكی از جامعترین تحقیقات دربارۀ زندگی ابن ابیجمهور كتاب «كلام، فلسفه و عرفان در اندیشۀ شیعۀ اثنی عشری سدۀ نهم هجری: جهان اندیشههای ابن ابیجمهور احسایی» اثر دكتر زابینه اشمـیتكه باشد كه در سال 2000 میلادی در لیدن به چاپ رسیده و پیوست مربوط به «فهرست نوشتههای ابن ابیجمهور» به وسیله دوست گرامی احمدرضا رحیمی ریسه ترجمه شده و با اضافات در نسخهپژوهی، دفتر یكم، صص 291-309 به چاپ رسیده است.
اخیراً نیز فهرست مصنّفات ابن ابیجمهور به همّت دوستِ فاضل شیخ عبدالله غفرانی به وسیله جمعیة ابن ابیجمهور الاحسایي لإحياء التراث به چاپ رسیده است.
ضمن نسخههای جدیدِ خریداریشده كتابخانۀ آیتالله العظمی مرعشی نجفی(ره)كتابی از تألیفات ابن ابیجمهور به دست آمد كه به نظر میرسد اثر جدیدی از كارهای وی باشد كه گرچه شباهتهایی با اثر مشهورش المجلی مرآة المنجی دارد ولی غیر از آنست. در این كتاب كلامی همچون دیگر آثار ابن ابیجمهور تأثیرپذیری از سهروردی و سیدحیدر آملی در نقلهای طولانی از این دو آشكار است.
ادامه اين مقاله را
اینجا بخوانيد.