نگاهی به دیوان غالب دهلوی و مقالات زنده یاد دکتر محمدحسن حائری

ميراث مكتوب - دکتر محمدحسن حائری عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی روز 20 مرداد دارفانی را وداع گفت. از دکتر حائری آثار گرانقدری باقی مانده است که از آن جمله می توان به تصحیح دیوان غالب دهلوی، منات خیال‌، راه گنج و صائب و شاعران طرز تازه و انتشار مقالاتی در دو فصلنامه آینه ميراث اشاره كرد.

گلگشتي در محفل خيال پروران

آنچه در ادامه مي آيد نگاهي به ديوان غالب دهلوي و مقالات چاپ شده از دكتر حائری در مجله آينه ميراث است.
چاپ اول تصحيح ديوان غالب دهلوي در سال 1377 از سوي مركز پژوهشي ميراث مكتوب و با همكاري شوراي گسترش زبان فارسي و انستيتو غالب منتشر شده است.
جايگاه شعر غالب در سير تخيل ادبي تا بدان پايه است كه براي بررسي سير طبيعي خيال و پژوهش در شعر و ادب فارسي از اشارت بدان گريزي نيست. هنگامي كه شاعراني چون مشتاق اصفهاني، شعله اصفهاني و عاشق اصفهاني در مكتب اصفهان از سبك معروف دوران خويش روي برتافتند و به شيوه هاي پيشين بازگشتند. در آن سوي مرزهاي سياسي ايران همان روش با نگرشي نو و طرزي تازه شكل مي گرفت و سخن سنجان باريك بيني را به خيل خيال پردازان آن سامان به ارمغان مي فرستاد كه حاصل اين ره آورد ادبي شاعر انديشه و نويسنده ديده ور ميرزااسدالله خان غالب دهلوي بود.
غالب با قصيده هاي صميمي و غزل هاي دلنشين و مثنوي ها و رباعيات دلپذير خود در محفل خيال پروران و نازك انديشان و آتش نفسان دوران خود بر صدر نشسته و قدر ديده است و اين در حالي است كه در درون مرزهاي سياسي ايران، آن سان كه بايسته است شناخته نيست.
دكتر حائری در اين اثر تلاش كرده است مجموعه شرح احوال، بررسي آثار و گزيده اشعار غالب دهلوي را مورد بررسي قرار دهد. گزارش برخي واژه ها، نامها و نشانها، بسامد نام شاعران در غزليات غالب، نقش و كاربرد آن در غزليات غالب، طرح و كاربرد آن در غزليات غالب، رنگ و كاربرد آن در غزليات غالب ، آينه و كاربرد آن در غزليات غالب از موضوعاتي است كه دكتر حائری در تصحيح ديوان غالب به آن توجه بسيار كرده است.

انعكاس مقالات دكتر محمدحسن حائری در آينه ميراث

اما از ديگر تلاش هاي زنده ياد دكتر محمدحسن حائری مي توان به چاپ برخی مقالات اشاره كرد. در ادامه عناوين مقالاتي كه از اين استاد فقيد در نشریۀ آينه ميراث به چاپ رسيده است از نظر مخاطبان مي گذرد.

گلگشتی در دیوان غالب دهلوی اين مقاله در شماره 1 دوفصلنامه آينه ميراث به چاپ رسيده است.

سروده های صمیمی کلامی در اندیشه و کلام غالب دهلوی اين مقاله در شماره 3 و 4 دوفصنامه آينه ميراث به چاپ رسيده است.

..........................................................

نظر کاربر: استاد بزرگی را از دست دادیم، بنده درس حافظ را با این بزرگوار خواندم و بهره ها بردم خدایش رحمت کناد

نظر کاربر: محمد حاجي آبادي
استاد بزرگی که در مقطع دکتری درکنار ادب درس"ادب نفس "را به من اموزش داد. روح گرامیش شاد باد

نظر کاربر: فریدون یوسفی منقاری
جمعه 29 شهريور 1392 - 23:05
مرحوم دکتر حائری کلیه ی آثار و بعضی از مقالاتشان را برایم می آوردند و با دستان مبارکشان می نوشتند تقدیم به دوست عزیز ....... یادش به خیر. و امروز که این مطلب را مینویسم مصادف است با اربعین آن استاد بی بدیل اخلاق و ادب فارسی. روحش شاد.

افزودن دیدگاه جدید

Filtered HTML

  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.