نگاهی به کتاب زبان شعر در نثر صوفیه

ميراث مكتوب - کتاب زبان شعر در نثر صوفیه (درآمدی به سبک شناسی نگاه عرفانی) اثر دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی همچون سایر آثار وی شامل مقدمه ای نسبتاً مفصل است که ارزشی هم سنگ خود کتاب دارد و طی 600 صفحه مباحث مختلفی چون شرح شعر و شطح و ارتباط این دو با هم، تلقی قدما از جمال شناسی، نقش خیال در تصوف، تفاوت زبان علم و زبان معرفت را شرح می دهد. این اثر دکتر شفیعی کدکنی به گونه ای ره آورد یک عمر کار علمی و معلمی توامان اوست. دکتر شفیعی کدکنی در این کتاب به رمز و راز چشم دل یافتن صوفی و آنچه او را یاری می کند که برهوت بی معنایی، معنایی نو بیافریند و یا حس آمیزی عرفا در کنار مضامینی چون رفتار عرفا با زبان می پردازد. یکی از ویژگی های منحصر به فرد کتاب طرح مباحثی در زمینه زبان شناسی و تاریخ هنر است و کتاب در مجموع پاسخ گوی سوالات بسیاری در زمینه شناخت صوفیان و عرفا و آثار ادبی آنهاست با بهره گیری از دانش ادبیات و زبان شناسی.
دکتر شفیعی در بخشی از کتاب می گوید: شطح کاربرد عاطفی زبان است، توسط صوفی و از آن جا که صوفی تجربه های ذهنی خاص خود را دارد در این کاربرد عاطفی و آزاد، او هنجار عادی زبان را می شکند و غالباً این انحراف از هنجاری نوعی تشخص به سخن او می دهد که قابل ترجمه نیست.
«زبان علم و زبان معرفت»، «عقل ورزيدم و عشقم به ملامت برخاست»، «معيار صدق و كذب در گزاره‌هاي ديني و هنري»، «ادراك بي‌چگونه هنر»، «از عرفان بايزيد تا فرماليسم روسي»، «رمزگرايي عارفان»، «دستور زبان عرفان يا عرفان دستور زبان»، «رمزگان زبان و مسئله تفسير قرآن از نظر صوفيه»، «فقه صوفي»، «شنيدن از دل»، «حج صوفي»، «تلقي رمز از غيررمز»، «شكار معني در برهوت بي‌معنايي»، «كاربرد صوفيه از زبان»، «باز هم ديالكتيك زبان و تجربه»، «حرفي بي‌كلام»، «ملازمه جهان‌ها با زبان»، «مرزهاي جهان صوفي و مرزهاي زبان صوفي»، «در مرز ميان تصور و تصديق»، «بسامد ضماير در زبان صوفي»، «رفتار عارف با زبان»، «گذار بر ناممكن از پل زبان»، «مرزهاي جهان معنوي و زبان هنري عارف»، «شعر و نثر»، «نظام ايقاعي»، «موسيقي نثر عين‌القضات»، «شعر و شطح»، «شطح صوفيانه»، «شطح و تجاوز به تابوها»، «ريشه‌هاي تاريخي پارادوكس‌هاي عرفاني»، «نور سياه ابليس (حس‌آميزي در عرفان)»، «مباني نظري حس‌آميزي»، «حس‌آميزي عارف»، «تلقي قدما از جمال‌شناسي»، «انديشه‌هاي صورت‌گرايانه يك حكيم ايراني»، «خيال در تصوف»، «امكان سبك‌شناسي تصوف»، «درآمدي به سبك‌شناسي عرفان»، «استعاره‌هاي مركزي يا استعاره‌هاي اصلي» و «پاسخ به چند پرسش» عنوان بخش‌هاي اصلي اين كتاب‌ هستند.
دکتر شفیعی در بخشی برای معرفی کتاب چنین می گوید: «اين كتاب سرگذشت شگفت‌آوري دارد. بخش اعظم فصول آن را در سال‌هاي 1975 تا 1978 در دانشگاه پرينستون نوشتم و در اواخر سال 1356 كه به ايران آمدم به چاپخانه رفت. حتي در صفحه آخر يكي دو تا از مجموعه‌هاي شعرم كه در همان سال چاپ شده بود، اعلام شد كه به زودي منتشر مي‌شود... ولي نزديك به چهاردهه، اين كتاب و اوراق چاپ شده و چاپ نشده آن همچنان بلاتكليف ماند تا امروز.»
بی شک اثری که به قلم پژوهشگر دقيق‌النظر و بي‌مانندي همچون محمدرضا شفيعي ‌كدكني نگاشته شده است، مي‌تواند مرجع علمي بسيارمناسبي براي شناخت بخشي از تاريخ فرهنگ و انديشه ايرانيان مسلمان باشد.
کتاب زبان شعر در نثر صوفیه (درآمدی به سبک شناسی نگاه عرفانی) تألیف دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی در 660 صفحه به قیمت 275000 ریال از سوی نشر سخن منتشر شده است.

افزودن دیدگاه جدید

Filtered HTML

  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.