10 نگرش تازه به امپراتوري ساسانيان

ميراث مكتوب - كتاب ساسانيان نوشته وستا سرخوش كرتيس و سارا استوارت با ترجمه كاظم فيروزمند از سوي نشر مركز منتشر شد.

كتاب حاضر جلد سوم از «ايده ايران» است. جلد اول اين مجموعه «پيدايش امپراتوري ايران» (شكل‌گيري امپراتوري هخامنشيان) و جلد دوم «پارتيان» نام دارد كه پيش‌تر از سوي نشر مركز منتشر شده است.

«ساسانيان» شامل مجموعه‌يي از 10 درس گفتار است كه در مدرسه مطالعات شرقي و آفريقايي در ترم‌هاي بهار و تابستان 2004 ايراد شده است. اين درس گفتارها را انستيتوي خاورميانه لندن در soas و موزه بريتانيا برگزار كرد. اين مجموعه درس گفتارها – «ايده ايران: از استپ‌هاي اورسيا تا امپراتوري ايران»- با كشف ايده‌هاي متنوعي درباره مفهوم ايران همراه است كه با خاستگاه‌هاي هژموني هخامنشي آغاز مي‌شوند و اكنون در اين كتاب به امپراتوري ساسانيان مي‌پردازد.

هدف از تدوين اين مجموعه ايجاد عرصه‌يي براي مباحثات آكادميك و همزمان، جذب جوانان به رشته مطالعات ايراني و ترغيب آنها به تفكري فراتر از مرزهاي ژئوپولتيك معاصر است. ميراث فرهنگي ايران عرصه وسيعي را در برمي‌گيرد كه امروز به دولت/ملت‌هاي مختلف، ايدئولوژي ديني و ستيزه‌هاي سياسي تقسيم شده است.

امروز به رويكردي يكپارچه به فرهنگ‌هاي تاريخي ايران نيازمنديم كه از فشارهاي كنوني براي تفسير گذشته به شيوه‌يي منطبق با هنجارهاي روز با هر ماهيتي كه باشد، تاثير نپذيرد.

مجموعه مقالات گردآوري در اين كتاب از پژوهشگراني است كه متخصص در حوزه‌هاي مطالعات ايران‌شناسي هستند. كتاب حاضر صورت‌جلسات دو سمپوزيوم است كه با ظهور سلسله ساساني و سلطنت اردشير اول آغاز مي‌شود. اين عصر در تاريخ ايران دوره فوق‌العاده پرباري است؛ زيرا در فرمانروايي نخستين پادشاهان ساساني است كه شاهد ظهور دولت ايران و شكل‌گيري يك دين متمركز هستيم. فليپ كرين بروك در «شاپور اول چقدر ديندار بود؟» بر آن است تا نشان دهد كه تبليغات دولتي پادشاهان اوليه ساساني برگرفته از گزارش‌هاي مكتوبي بر اساس روايات شفاهي بوده است. «نخستين سكه‌هاي ساساني» عنوان مقاله ميشايل آلرام است كه از روي شواهد سكه‌هاي آن دوره، قدرت و هويت پادشاهان اوليه ساساني را نشان مي‌دهد. در «شكل‌گيري و ايدئولوژي ساساني»، ديتريش هوف معماري فيروزآباد/ اردشير خُره را به عنوان نمونه‌يي از قدرت مرجعيت نخستين پادشاه ساساني بررسي مي‌كند.

تورج دريايي در «پادشاهي در اوايل دوره ساساني» آن‌گونه كه از كتيبه‌ها و سكه‌نوشته‌ها برمي‌آيد، بررسي پادشاهان اوليه ساساني را ادامه مي‌دهد. تحكيم و قدرت امپراتوري ساساني را پرودنس هارپر در «هنر نخستين ساسانيان» با بررسي مظاهر بصري نشان مي‌دهد. نيكولاس ويليامز در «ساسانيان در شرق» ما را از قلب امپراتوري ساسانيان به باكترياي باستان (افعانستان) مي‌برد. دو منبع اصلي اطلاعات درباره دين دوره ساساني را شائول شكد در «دين در اواخر دوره ساساني» بررسي مي‌كند. جيمز هاوارد در «دولت و جامعه در ايران اواخر عهد باستان» به تصوير بزرگ ايران اواخر ساساني مي‌نگرد. فيليپ ژينو نيز در «قيمت‌ها و درهم» به اواخر دوره ساساني نظر مي‌اندازد و مساله داده‌هاي اقتصادي را مورد بررسي قرار مي‌دهد و در نهايت فيليپ هويسه در «جامعه ساساني پسين» ما را به مساله فرهنگ شفاهي و سواد آشنا مي‌كند.

كتاب حاضر در مجموع منظره گيرايي از ايران ساساني عرضه مي‌كند كه بر اساس يافته‌هاي نوين و تفسيرهاي نوين تجزيه و تحليل شده است.

منبع: دايرة المعارف بزرگ اسلامي

..........................................................

نام: احسان شواربی
جمعه 26 مهر 1392 - 21:46

نظر کاربر: این مجموعه مقاله از آثار مهمی است که در دهۀ گذشتۀ میلادی دربارۀ ایران ساسانی منتشر شده و با وجود حجم اندکش، مقالات بسیار مهم و عالمانه ای را از شماری از بزرگترین دانشمندان ساسانی شناس عصر حاضر در خود جای داده. کاش ترجمۀ فارسی بهتر و کم غلط تری از آن چاپ میشد تا برای آن دسته از مخاطبان ایرانی که با زبانهای غربی -در این مورد: انگلیسی- آشنایی کافی ندارند قابل استفاده باشد و احیاناً آنهار دچار سوء برداشت و سردرگمی نکند...

افزودن دیدگاه جدید

Filtered HTML

  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.