ميراث مكتوب - كتيبه در معماري و هنر اسلامي اهميتي ويژه دارد. زيرا از سويي حاوي آگاهي هايي مهم درباره تاريخ معماري است و از سوي ديگر يكي از گونه هاي مهم تزيين در بناست كه بستري مناسب براي هنرنمايي صنعت گران بوده است. همچنين از آنجا كه اغلب، خوشنويسان در كتابت كتيبه ها دست داشته اند كتيبه از نظر تاريخ خوشنويسي نيز بااهميت است.
اما تا کنون بیشتر، متن کتیبهها توجه محققان هنر و معماری اسلامی را جلب کرده است و کمتر پیش آمده ویژگیهای صوری، کیفیت خط و اجرای کتیبهها به صورتی روشمند ارزیابی شود.
کتاب «کتیبههای مسجد گوهرشاد» جلد نخست از مجموعه کتاب های کتیبه های آستان قدس رضوی و جلد دوم از شاهکاری هنری در آستان قدس رضوی است و موضوع اصلی آن بررسی روشمند صورت کتیبهها از وجوه مختلف است.
نویسنده کوشیده است کتیبهها را از نظر متن، ترکیب خط، و چگونگی ارتباط با بنا طبقهبندی و نام گذاری و بر اساس مبانی سنتی خوشنویسی و کتیبهنگاری که از متون کهن استخراج یافته معیارهایی برای ارزیابی کیفیت خط کتیبهها تعیین کند.
از آنجا که بیشتر کتیبههای مسجد گوهرشاد به خط ثلث است تمرکز اصلی تحقیق در این مجلد بر کتیبهنگاری ثلث است و به لطف حق در تحقیقات آتی کتیبههای نستعلیق نیز از این منظر بررسی خواهد شد.
در این اثر فاخر علاوه بره متن، صورت کتیبه ها از وجوه مختلف مورد توجه قرار گرفته است .
مهدی صحراگرد نویسنده کتاب «کتیبه های مسجد گوهرشاد» کتیبه ها را از نظر متن، ترکیب خط و قالب کلی طبقه بندی و نام گذاری کرده است. افزون بر اين براي استفاده محققان و علاقه مندان كتاب شامل تصاويري از نماهاي كلي و اجزاي معماري و همه كتيبه هاي مسجد گوهرشاد است.
کتاب کتیبههای مسجد گوهرشاد نوشته مهدی صحراگرد از سوی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، در 210 صفحه منتشر شده است.
افزودن دیدگاه جدید