میراث مکتوب - کتاب حاضر یکی از قابل توجهترین مطالعات در زمینۀ تصوف است که آن را اسقف سوئدی، تور آندره، به رشتۀ تحریر درآورده است. آندره از تاریخدانانی است که بخش اعظم پژوهشهای خود را به ویژه در دهه 1920 به اسلامشناسی اختصاص داده است. او به عنوان یکی از بزرگترین بنیانگذاران مطالعات اسلامی جدید در غرب شناخته شده و این کتاب نمونهای برجسته از آن پژوهشهاست. یکی از تلاشهای برجسته آثار آندره، نشان دادن ارتباط بین دورههای کلاسیک و جدید در مطالعات دینی است.
مطالعات و تحقیقات اروپایی دربارۀ تصوف در یک و نیم قرن گذشته با کوشش هایی پیگیرانه با تکیه بر مدارک و اطلاعات جمع آوری شده در دوره های مختلف منوط به مقتضیات زمان و انواع فرضیات غالب است. اولین تصویری که در اروپا شکل گرفت حاصل یادداشت های شخصی مسافران، بازرگانان و مأموران دولتی بود که بیشتر محدود به جنبه های عجیب و غریب زندگی صوفیان و مباحث سطحی دربارۀ آن می شد. اما مطالعات جدی دربارۀ تصوف به قرن نوزدهم میلادی بر می گردد. گام بزرگ در این زمینه را دانشمند مجارستانی گلدزیهر برداشت. او تصوف را تعالیم زاهدانه و فطری اسلام تعریف کرد که در ضمیر نوافلاطونی شکل گرفته بود.
افزون بر این، آنچه بر اهمیت و ارزش این اثر می افزاید اهتمام نویسندۀ آن به یکی از اصلی ترین مباحث تاریخ اسلامی، یعنی ریشۀ داد و ستدهای آن با عرفان دیگر ملل و ادیان (مسیحی، یهودی، هندی، نوافلاطونی و ...) است.
فهرست مطالب کتاب به شرح زیر است:
به جای تقریظ
سخن مترجم
مقدمۀ آنه ماری شیمل
مقدمۀ مترجم متن سوئدی
باغ همیشه سبز
پیشگفتار
فصل اول: اسلام و مسیحیت
فصل دوم: زهد
فصل سوم: عزلت و معاشرت، عارف و دنیا
فصل چهارم: زندگی درونی
فصل پنجم: خدای یگانه
فصل ششم: توکل و عشق
منابع مؤلف
مآخذ مترجم فارسی
نمایه
آندره، تور، باغ همیشه سبز: بررسی خاستگاه و مراحل اولیۀ شکل گیری تصوف، مقدمه: آنه ماری شیمل، ترجمه: فاطمه هشترودی، تهران، علمی و فرهنگی، 194 صفحه، شمارگان: 1000 نسخه، قطع: رقعی، بها: 120000 ریال، 1394.
خطیبی میدانست هویت ایرانی با شاهنامه و زبان فارسی پیوند ذاتی دارند و برای حفظ زبان فارسی، هماره باید از فردوسی گفت و درباره شاهنامه نوشت.
افزودن دیدگاه جدید