انتشار منظومه فیروز و شهناز

ميراث مكتوب - منظومه فيروز و شهناز اثر ناظم تبريزي، شاعر و تذکره‌نويس سده يازدهم هجري با مقدمه و تصحيح دكتر احمدرضا يلمه ها منتشر شد.
بخش عظيمي از ميراث غني فرهنگيِ ايران زمين، در گنجينه دست‌ نوشته‌ها و نسخه‌هاي خطي نهفته است. اين نسخه‌ها سرمايه و پشتوانه يک ملت، در نمايان ساختن تاريخ علم و ارزشهاي هنري در قرون گذشته است. براي استفاده از اين آثار ارزنده، بايد نسخه‌هاي اصيل را گردآوري کرد و سپس بر اساس ضوابط خاصي آنها را بررسي، بازخواني و تصحيح نمود. با وجود تصحيح و چاپ بسياري از اين آثار در دهه‌هاي اخير، کم نيست آثاري که هنوز در گوشه و کنار کتابخانه‌هاي مختلف ، در بوته نسيان و فراموشي است. يکي از اين آثار نفيس و ناشناخته، منظومه فيروز و شهناز از ناظم تبريزي است.
محمدصادق ناظم تبريزي، معروف به صادقا، شاعر و تذکره‌نويس ايراني سده يازدهم هجري و از سرايندگان قوي‌دست شبه قاره هند است که داستان عاشقانه فيروز و شهناز را در قالب مثنوي، در بحر هزج مسدس محذوف (مقصور)، بر وزن خسرو و شيرين نظامي در 2170 بيت سروده است. از اين اثر دو دست ‌نوشته تاکنون شناسايي شده است.1- نسخه خطي کتابخانه ملي ملک با شماره 5625که به خط شکسته نستعليق چلیپا در تاريخ 1198 هجري، در کابل کتابت شده است. اين نسخه مجموعه‌اي است در 410 برگ که بخش بيست و پنجم آن را مثنوي فيروز و شهناز تشکيل مي‌دهد و در متن حاضر به عنوان نسخه اساس قرار گرفت . 2- نسخه کتابخانه مجلس شوراي اسلامي که به خط شکسته نستعليق بدون تاريخ، کتابت گرديده است . اين نسخه نيز مجموعه‌اي است که بخش نوزدهم آن (صفحات 109 تا 123) را منظومه فيروز و شهناز تشکيل مي‌دهد و متأسفانه تنها نيمي از اين منظومه را در بر دارد. از آنجا که اين منظومه عاشقانه تا کنون تصحيح و چاپ نگرديده و از جمله آثاري است که در سده يازدهم هجري و در سال 1035 سروده شده، بازخواني و تصحيح آن در بررسي سير تکوين منظومه‌هاي غنايي، بي ‌نهايت مفيد است . شيوه کار در اين کتاب، بدين صورت است که سعي گرديد در ابتدا درباره منظومه ‌هاي غنايي در ادب فارسي، مقدمه ‌اي مختصر و کوتاه بيان گردد. سپس به معرفي منظومة فيروز و شهناز، به عنوان اثري که تا کنون ناشناخته باقي مانده، به همراه معرفي اجمالي سراينده و آثار او پرداخته شد و به دنبال آن، براي آگاهي از جريان کلي داستان ، خلاصه و گزارشي از اين اثر به نثر معيار آورده شد و بررسي و تحليل کوتاهي نيز از آن بيان گرديد. در ادامه ، نسخه‌هاي موجود از اين اثر، به همراه رسم‌الخط نسخه اساس و نيز شيوه تصحيح، معرفي گرديد. پس از ارايه متن منظومه، نمايه‌اي از ترکيبات (اضافي و وصفي)، فهرست اعلام، اشخاص و مکانها، کنايات و نيز منابع و مآخذ مورد استفاده، ذکر شده است.
منظومه فيروز و شهناز اثر ناظم تبريزي ، شاعر و تذکره‌نويس سده يازدهم هجري با مقدمه و تصحيح دكتر احمدرضا يلمه ها از سوي شوراي گسترش زبان و ادبيات فارسي در شمارگان 2000 نسخه به بهاي 80000 ريال به چاپ رسيده است.

.........................................................
نظر کاربر: سعادت (بازخواني و تصحيح آن در بررسي سير تکوين منظومه‌هاي غنايي، بي ‌نهايت مفيد است ) این جمله آیا برازنده یک محقق و یک مقدمه تحقیقی است ؟ بنده که یاد تبلیغات بزازان و سوداگران می افتم.فتامل

افزودن دیدگاه جدید

Filtered HTML

  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.