میراث مکتوب- اهميت دسترسي به منابع چاپي و بويژه متن چاپ شده متون دوره اسلامي بر آگاهان پوشيده نيست. از سويي ميدانيم كه بخش مهمّي از اين منابع، از چند سده پيش و بعضاً در بيرون از ايران به چاپ رسيدهاند و لذا دسترسي به بسياري از اين چاپها آسان نيست.
خوشبختانه در چند سال اخير توجّه به ديجيتالي كردن كتابهاي چاپي كهن مورد توجّه شماري از مراكز ايراني و خارجي قرار گرفته و از طريق سايت اينگونه مراكز ميتوان به تصوير ديجيتالي بسياري از اينگونه كتابها دست يافت.
يكي از سايتهاي اينترنتي كه به ديجيتالي كردن و ارائه رايگان شمار قابل توجّهي از اينگونه كتابها پرداخته، سايت archive است كه با پشتيباني چند كتابخانه بزرگ و به اشتراك گذاشتن كتابهاي آن مجموعهها فراهم آمده است.
البته اين سايت صرفاً به ارائه تصوير كتابهاي ديجيتالي نميپردازد بلكه اطّلاعات ديجيتالي را در شكل و فرمتهاي گوناگون –مدياهايي چون فيلمها، فايلهاي صوتي و...- در دسترس كاربران قرار داده است. بنابراين در موضوع مورد گفتگوي ما -يعني كتابهاي چاپي- ميبايست پس از ورود به سايت، گزينه text را انتخاب كرده و سپس به جستجوي كتاب مورد نظر پرداخت. از طريق نشاني زير ميتوانيد مستقيماً به بخش متون وارد شويد:
http://archive.org/details/textsگفتني اينكه اين سايت داراي مجموعهاي كمنظير از كتابهاي چاپي دوره اسلامي است و بسياري از متون اساسيِ چاپ شده در آن موجود است اما بخش جستجوي آن هنوز داراي مشكلاتي ميباشد و لذا هنگام جستجو گاهي لازم ميشود تا بخشهاي گوناگون از نامِ كتاب مورد نظر را در بخش جستجو وارد كنيد تا به نتيجه مورد نظرتان دست يابيد. ضمناً جستجو با الفباي عربي-فارسي گاهي بهتر از جستجوي عنوان لاتين كتابها پاسخگو است.
معرفی از علی صفری آق قلعه
افزودن دیدگاه جدید